10 Mart 2011 Perşembe

NE KADAR PARA SENİ MUTLU EDER?


Para gerçekten mutluluk getirseydi; dünyanın en mutlu insanları tarihte, Hz.Musa'nın ümmetlerinden Karun ve  Frigya Kralı Midas olurmuş. Ama Karun; bulduğu ve sakladığı hazinelerinin anahtarlarıyla ölmüş. Kral Midas ise dokunduğu herşeyin altın olmasını dilemekle ne kadar büyük bir hata yapmış olduğunu; koklayacak gerçek bir çiçeğe bile hasret kalınca anlamış.
İhtiyaçların sonsuz olduğuna inanan insanları mutlu edecek bir para miktarı nedir? Böyle düşünen birinin bütün ihtiyaçları metalaşmış olmamışmıdır. Sahip olduğu daha doğrusu ona sahip olan dünyevi şeyler o kadar ağırlaşmıştır ki; onları koruyup devamlılığını sağlama hırsı gözlerini kör etmiştir.Beklentileri gözlerini ve yüreğini kör edecek kadar yükselmiştir.Manevi tüm değerler, yüreğinden silinmiştir. Vicdanını koyduğu çekmecenin anahtarını bir türlü bulamaz. Gönül gözü eğer bir gün açılırsada artık çok geçtir. Bu uğurda çevresinde, sevebileceği,dokunabileceği gerçek olan hiçbir şey kalmamış olacaktır.

Çevrenizde gördüğünüz en mutlu kişiler; kanaat etmiş, tutumlu yaşayanlar, değil mi? Manevi değerlere öncelik vermiş, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar parayla yetinenler. Bu insanlar daha fazlasını kazandıklarında da parayı bir araç olarak kullanabilmeyi başarırlar. Paylaştıkça mutlulukla değerinin artacağını bilirler. Onların gönülleri; aşkın her türlüsüyle, muhabbetle o kadar doludur ki.

Şimdi aranızda; farklı düşünceler sahip olanlarınız vardır muhakkak. Ama birçok konu gibi bu konuda tartışmaya açık, göreceli bir kavram. Aşağıda ki alıntılar; farklı düşüncelerinde bu yazı da olması için.

  • Para; mutluluk getirmez ama mutsuzluğu hafif atlatmamızı sağlar.
  • Para herşeyi yapar diyen biri, para için herşeyi göze alabilen biridir.(Benjamin Franklin)
  • Bir budala da para kazanabilir. Ama onu harcayabilmek için akıllı olmak lazım.(C.H. Spurgeon)
  • Para her kapıyı açar ama kilitleyemez.
  • Zenginliği olmayan adamı, adamlığı olmayan zengine tercih ederim.




1 yorum:

Unknown dedi ki...

zenginliği olmayan adamı,adamlığı olmayan zengine tercih ederim....