8 Şubat 2012 Çarşamba

ZENNE ( dürüstlük bazen öldürür )

 



‘’Dürüstlük bazen öldürür…’’


   Umutsuzluğa düşüren o kadar çok şey duyuyor, görüyorum ki… Ve biliyor musunuz asla içimi rahatlatacak bir kaçış yolu da bulamıyorum. Görmezden – duymazdan gelemiyorum. Birilerine hep öfkeli, anlayamaz mesafede bir yanım. Diğerlerini koruyamıyor olmanın, yeterince anlaşılamamalarının kırılganlığında diğer yanım. An geliyor demir atmış olduğum tüm zincirlerimi toplayıp gitmek istiyorum. Ama nereye? Neresi daha masum? Neresi daha hakkaniyetli? Nerede çocuklar ağlamıyor?

İşte halim nice, ben böyleyken üstüne bir de bu akşam oturup ‘’ Zenne ‘’ adlı filmi izledim. Topladığım zincirlerim kucağımda, sorularım kafamda, oturmuş bu satırları yazıyorum. Film 2008 yılında öz babası tarafından, eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız’ın gerçek hayat hikâyesinden esinlenerek kurgulanmış bir senaryodan yola çıkıyor ve ona ithaf ediliyor.


 


   Tesadüf eseri karşılaşıp tanışan Urfalı ‘’Ahmet’’, zenne ‘‘Can’’ ve bir süreliğine istanbulda yaşayan Alman fotoğrafçı ‘’Daniel’’in hikâyelerini anlatılan filmde birçok yan öyküde mevcut. 99 dakika içinde o kadar hayat hikâyesi ve toplumsal sorun öyle bir sadelik ve başarı ile anlatılıyor ki filmin bir saniyesi için bile fazlalık diyemiyorsunuz… Filmde devletle kesilemeyen hesaplar, askerlik kurumu, töre, çökmüş ve çürümüş aile kurumu gözler önüne seriliyor... Toplumsal sorunlarımızın temelleri… Birbirimizi ‘ötekileştirmemizi’ isteyen devlet ya da toplumsal yapı ne derseniz deyin, hepsi bu filmde.

   Filmi izlerken sarılıp ellerini öpmek istediğim, beraberinde ağladığım bir anne vardı ki; her ne olursa olsun çocuklarının yanında - tarafında olan, oğlunu askere göndermemek için elinden geleni yapan, askerden dönüp alkolün pençesine düşmüş diğer oğlu için çabalayan, askerliği sorgulayan bir anne. Bir de öldürülen gencin annesi vardı ki; hakikati öldürmeye çalışan, sevgisi evladının cellâdı olan bir anne. Yani tüm oyuncular hikalerinin kahramanları olmuşlardı. Hayatta olmayan baba ( Canın babası ) bile dokundu izlerken.

   ‘‘Eşcinsellik hastalıktır.’’ diyen bakanların normal karşılanıp, övüldüğü bir ülkede böylesine cesur bir karşı duruşu ayakta alkışlamak istiyorum. Her sahnede sihir yaratan, büyüleyici kostümleri hazırlamış olan Belma Özdemir ise ayrıca tebrik edilmeli bence.

 Renklerimizi gizlemek zorunda kalmayacağımız, gülümseyeceğimiz bir dünya için sevgiyle… Birbirimizi anlamak, anlayabilmek için biraz çaba gösterirsek çok farklı olur belki dünya. Kimbilir?


 


ZENNE


Yönetmen: M. Caner Alper, Mehmet Binay


Senaryo: M Caner Alper


Oyuncular: Kerem Can (can)


Erkan Avcı (Ahmet)


Giovanni Arvaneh (Daniel)


Rüçhan Çalışkur (Kezban)


Tilbe Saran (Sevgi)


Ünal Silver (Yılmaz)


Görüntü Yönetmeni: Norayr Kasper


Kurgu: Jasmin Guso


2011, 99 dakika…


 


Dip notlar: Belgesel olarak yapılması düşünülen proje daha sonra sinema filmine dönüşmüş ve hayata geçirilmiş. Film kurumsal olarak sadece ‘‘ Hollanda Kraliyeti’nin İstanbul Başkonsolosluğundan’’ destek alabilmiş.

  48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali`nde, SİYAD Ulusal En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Tilbe Saran), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Erkan Avcı) ve En İyi Görüntü Yönetmeni (Norayr  Kasper) ödüllerini alan "ZENNE"; daha sonra 17-24 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara`da düzenlenen Türkiye`nin  ilk "LGBT" festivali Pembe Hayat KuirFest`te  ise "açılış filmi" olarak gösterildi.

ÖZGÜR TAMŞEN YÜCEDAL

3 yorum:

Ebru dedi ki...

Çok merak ettim eşime diyeceğim bulsun filmi:) Fringe izliyoruz biz hala 2.sezon bitmek üzere.

ouzelf dedi ki...

Bulamazsanız bir telefonun yeter Ebru, ertesi gün elinde. Bu arada umarım afiyettesindir. Sevgiler...

Ebru dedi ki...

İyiyim artık. Önümüzdeki hafta da şu operasyonu yaptırsam bitecek bakalım.
Ararım elbette bulamazsam.
Sevgi benden sarılıyorum...